High schooljaar

High school (van 15 - 18 jaar)

Met Aspect kun je een schooljaar of een semester lang studeren op een Amerikaanse High School. Als uitwisselingsstudent krijg je de kans om een andere cultuur van binnenuit te leren kennen, de taal van het land vloeiend te leren spreken, te studeren in een ander schoolsysteem en te wonen bij een lokaal gastgezin. Niet alleen leer je veel over de cultuur en de mensen van het land waarin je verblijft, maar je leert ook veel over jezelf. Bovendien word je zelfstandiger, volwassener en leer je je eigen boontjes doppen.

Een prima keuze...

 • Jarenlange ervaring
 • Persoonlijke aandacht
 • Begeleiding in iedere fase
 • Staats- en Regiovoorkeur in de USA
 • Gratis noodnummer, 24 uur per dag
 • Uitgebreide oriëntatiebijeenkomst
 • CSIET geaccrediteerd
 • PREP-Course New York
 • Unieke locaties
 • Goede scholen
 • Een ervaring waar je je hele leven plezier van hebt!

In het kort

Wat is het: middelbare school

Wanneer: tijdens of na je middelbare school hier

Hoe lang: een jaar of semester

Waar woon je: gastgezin

Leeftijd: 15 -18 jaar bij aanvang

'A new experience, a new you'

Laat je vooroordelen thuis en ervaar zelf hoe het is om in een ander land te leven. Ga er helemaal voor, want een High Schooljaar is niet iets dat je kunt uitstellen tot later! Een High School-jaar zal je leven veranderen. Je zult merken dat je zelfverzekerder, zelfstandiger en volwassener wordt. Je leert over nieuwe onderwerpen op school, doet mee aan nieuwe activiteiten en ontdekt verborgen talenten. Je verbreedt je horizon en toekomstmogelijkheden en krijgt een andere kijk op de wereld en je eigen land.

Geniet van je nieuwe ‘thuis’

Natuurlijk zal je niet het leven leiden zoals je dat hier hebt. Maar is dat ook niet precies de reden waarom je met de gedachte speelt om een schooljaar in je droomland te verwezenlijken? Je zult veel nieuwe vrienden maken, misschien voor de rest van je leven een tweede 'thuis' ergens op deze wereld hebben en, met een beetje geluk, wordt hier de richting van je toekomst bepaald.

Vrienden voor het leven

Tijdens je High School-jaar maak je veel nieuwe vrienden; van je eigen gastgezin tot je leraren en van je International Coordinator (IC) tot natuurlijk je vrienden op school! Samen met hen ontdek je een nieuw land en haar gewoonten. Of het nu gaat om het vieren van een nationale feestdag, naar de film gaan of een spannende honkbalwedstrijd meemaken. Vaak ontstaan hieruit vriendschappen waarvan je de rest van je leven plezier hebt.

Vloeiend Engels spreken

Stel je eens voor: een jaar lang alles doen in een vreemde taal! Als je straks van 's morgens vroeg tot 's avonds laat Engels hoort, ziet en gebruikt, zal je er versteld van staan hoe snel je je die taal eigen maakt. De ervaring leert dat je al na een paar weken zelfs in die taal zult gaan denken en dromen. Tijdens het jaar zal het vloeiend leren spreken van het Engels je al goed van pas komen, maar ook na je terugkeer zal je nog lang plezier hebben van je tweetaligheid in je opleiding of later in je werk. En, natuurlijk in je contacten met je nieuwe vrienden.

Een andere school, andere docenten en andere vakken…

…je kunt je er nu nog geen voorstelling van maken hoeveel plezier je daaraan zult beleven! Naast je 'favorieten' als wiskunde en natuurkunde kan je namelijk ook echt interessante vakken kiezen. Hoewel verschillend per school, zal je ook vakken tegenkomen zoals fotografie, Japans, filosofie, American football, graphic design of 'speech'. Daarnaast zijn er ook vakken waarbij je meer leert over het gastland zoals aardrijkskunde en geschiedenis. De andere manier van onderwijs, de nieuwe vakken en de wijze waarop scholieren hun school beleven zal ook jou enthousiast maken. Plotseling is het leuk om naar school te gaan!

Zij zijn er voor jou

Gedurende het misschien mooiste en meest boeiende jaar van je leven zal je veel verschillende mensen leren kennen: van onze medewerkers in Nederland, je gastgezin, je medescholieren en docenten, tot je International Coordinator en andere medewerkers die wereldwijd voor ons in de weer zijn om gastgezinnen te vinden en voor onze studenten te zorgen. Zij zullen een belangrijke rol voor je spelen en ze zijn er voor je wanneer je ze nodig hebt. Natuurlijk zijn jouw eigen inzet en die van je ouders ook van groot belang.

Je nieuwe familie

Onze ervaring

Een goed gastgezin vind je niet op iedere straathoek. Onze partners hebben ruime ervaring om precies te weten waarop gelet moet worden. Het zijn de openheid om een andere cultuur te willen leren kennen, het plezier om een scholier een nieuw thuis te geven, de liefde voor hun eigen land en cultuur, en hun wens om dit alles met een uitwisselingsstudent te delen. Ook de gastgezinnen vinden het spannend en verheugen zich op een mooi jaar samen met een van onze studenten.

Zorgvuldige selectie van gezinnen

Net zoals jij moet ook het gastgezin geaccepteerd worden voor het programma. Je plaatselijke International Coordinator (IC), die ook het gastgezin uitkiest, bezoekt geïnteresseerde gezinnen en neemt interviews met hen af. Tijdens en na het interview vult een gezin ook een gedetailleerd aanmeldingspakket in. Als vervolgens de referenties van het gezin gecontroleerd zijn en we er 100% zeker van zijn dat het gezin aan onze eisen voldoet, beginnen we hen voor te bereiden op de komst van hun 'exchange-student'.

Het leven met je nieuwe familie

Amerikanen zijn open, gastvrij en positief. Je gastgezin zal er dan ook alles aan doen om je je zo snel mogelijk thuis te laten voelen. Ze kunnen je van alles vertellen over je nieuwe omgeving en helpen met het leren van hun taal. Samen met je gastgezin geniet je van de cultuur van je gastland bijvoorbeeld tijdens een barbecue, een softball wedstrijd of door samen naar de film te gaan. De traditionele feestdagen als Halloween, Thanksgiving en Kerst mag je natuurlijk niet missen en zal je dan ook doorbrengen met je gastgezin. Kortom, zij zorgen ervoor dat je niets mist van de echte American spirit! En, ze zullen je missen wanneer je weer weg bent.

Het in huis halen van een internationale exchange student gebeurt op vrijwillige basis; gastgezinnen krijgen hiervoor geen vergoeding. Onze partnerorganisatie in de USA helpt, samen met de IC, een zo goed mogelijke match te maken tussen de student en een gastgezin. Hierbij wordt onder meer rekening gehouden met karakters en interesses. Uiteindelijk beslist het gastgezin welke student ze als nieuw familielid zullen verwelkomen.

Aanpassing

Onthoud dat het altijd anders zal zijn dan thuis. Dit vraagt van zowel jou als het gastgezin de nodige aanpassing. En, in een ander land gelden ook andere regels. Zo mag je in Amerika geen alcohol drinken als je jonger dan 21 bent en gelden er vaak andere regels omtrent uitgaan. Ook al ben je te gast voor een jaar, je zult gezien worden als een nieuw lid van de familie. Hierbij hoort ook dat je meedraait in het normale leven en dat je dus, waarschijnlijk net als thuis, je steentje zal moeten bijdragen in het huishouden en je zult moeten houden aan de gemaakte regels en afspraken.

Belangrijk is dat je vanaf het begin je best doet om je gastouders, broers en zussen te leren kennen en je interesseert in hun gewoonten en gebruiken. Ben open-minded, pas je aan en blijf vooral jezelf - dan wordt je jaar absoluut een groot succes!

Je “International Coordinator”

Begeleiding ter plaatse

Eén van de belangrijkste mensen die je tijdens je uitwisselingsjaar ontmoet is je International Coordinator (IC). Voor je vertrek naar Amerika vindt een IC een plaats voor jou in een passend gezin en op een lokale High School. Je IC zal jou tijdens je uitwisselingsjaar begeleiding en advies geven, en staat voor je klaar ingeval van vragen of problemen. Ook organiseert je IC een aantal uitstapjes en bijeenkomsten waar je andere uitwisselingsstudenten uit de regio leert kennen en ervaringen kunt uitwisselen.

Betrokken medewerkers

Je IC kan je tips geven over wat je kunt doen, vragen over organisatorische zaken beantwoorden, en je helpen als je zorgen hebt die je niet met je gastgezin kunt of wilt bespreken. Bij het selecteren van onze IC's kijken we uit naar mensen met een breed sociaal netwerk en die geïnteresseerd zijn in jonge mensen en culturele uitwisseling. De vaak jarenlange ervaring en kennis van je IC zal je zeker tot steun zijn wanneer je die nodig hebt.

Jouw high school in de USA

Amerika is één van de meest fascinerende landen ter wereld, met een grote variëteit aan culturen, diverse landschappen, grote steden en vriendelijke dorpjes. Amerika heeft voor ieder wat wils.

Maak kennis met de 'American way'

Als 'junior' in de 11e klas of 'senior' in de 12e klas wordt er natuurlijk ook van jou, net als van je Amerikaanse klasgenoten, verwacht dat je je best doet. De andere Amerikaanse lesmethoden met veel interactie en discussie tijdens de lessen zullen ervoor zorgen dat je met plezier aan de lessen deelneemt. Je zult er versteld van staan hoe snel je je de nieuwe vakken en thema's eigen maakt!

Stel je eigen schooldag samen

Eén van de beste eigenschappen van het Amerikaanse onderwijssysteem is de flexibiliteit. Behalve de vakken Amerikaanse geschiedenis en Engels – sorry, deze twee zijn verplicht voor uitwisselingsstudenten – kan je je eigen lesrooster samenstellen. We raden je aan een combinatie te maken van serieuze vakken zoals natuurwetenschappen of antropologie en vakken die in Nederland niet worden aangeboden zoals 'drama' of webdesign. Je 'Student Counselor' zal je graag helpen bij het maken van je keuze.

Je school is jouw club

Veel Amerikanen zeggen dat hun 'High School days' de mooiste dagen van hun leven waren. High School in Amerika betekent namelijk veel meer dan alleen maar lessen volgen. Je hebt vast wel van de Amerikaanse 'school spirit' gehoord. Zo kun je lid worden van allerlei clubs of sportteams, of meedoen aan andere naschoolse activiteiten zoals toneel, 'American football', muziek, ijshockey of 'cheerleading'. Wie weet, ontdek je wel onverwachte talenten bij jezelf. Je zult je school gaan aanmoedigen bij wedstrijden, de 'Prom' bijwonen, kortom: je school is je leven! Er is geen betere manier om kennis te maken met de Amerikaanse cultuur en om nieuwe vrienden te maken!

Waar wil jij wonen?

Woon jij volgend jaar in Californië, Colorado of Florida? Wij bieden jou de kans zelf aan te geven waar jij tijdens je High School-jaar in de USA wilt wonen.

Staats- of regiovoorkeur

Kijk op de kaart van de USA en kies jouw favoriete staat of regio. Het aantal plaatsen per staat of regio is beperkt, dus meld je snel aan, zodat we jou een plaatsje kunnen bieden in het gebied van je voorkeur! Voor staats- of regiovoorkeur geldt een toeslag en een vroegere aanmeldingsdeadline, zie de brochure die je via deze site kunt aanvragen.

Kies de staat of regio van je keuze

Regio 1: Het Noordwesten
Regio 2: Het Zuidwesten
Regio 3: Het Noordoosten
Regio 4: Het Zuidoosten

Prep course in New York

De beste start van je uitwisselingsjaar! Om je jaar optimaal te beginnen raden we je aan om deel te nemen aan deze 3-daagse voorbereidingscursus. Deze hebben we samengesteld om jou en andere internationale studenten nog eens extra voor te bereiden op je uitwisselingsavontuur en je op een bijzondere manier kennis te laten maken met de USA. Zo heb je een prima omschakeling tussen thuis en je gastland. Tijdens deze dagen word je 24 uur per dag omringd door Amerikaanse geluiden, eten, taal en bezienswaardigheden. Ook ontmoet je exchange students uit andere landen.

Het programma is inclusief:

 • 1 dag oriëntatie inclusief materialen
 • 1 dag sightseeing in New York City
 • 3 overnachtingen in gedeelde kamers met andere studenten
 • Elke dag ontbijt en diner; lunch op de oriëntatiedag
 • Bezoek aan Empire State building en Statue of Liberty
 • Luchthaventransfers bij aankomst en vertrek
 • Begeleiding van begin tot einde
 • Hulp en advies van de Prep Course begeleiders

Data: Aankomst begin augustus.

Vertrek naar je gastgezin is 3 dagen later.

Programmadetails onder voorbehoud.

Voor de Prep course geldt een toeslag. Zie brochure.

Ontdek de USA!

Als speciale service voor onze 'exchange students' bemiddelt onze partnerorganisatie voor rondreizen naar diverse regio's in de USA tegen betaalbare tarieven. Hoewel het aanbod per jaar varieert, hierbij enkele voorbeelden:

7 dagen / 6 nachten:

 • California Explorer - Bezoek Los Angeles, Central Valley, Yosemite National Park, San Francisco, Santa Barbara, Disneyland
 • Florida Explorer - Je ziet Orlando, Miami, Key West, de Everglades en Disney World
 • East Coast Cities Explorer - Reis langs Washington D.C., Philadelphia, New York, Boston

of

4 dagen / 3 nachten:

 • Grand Canyon
 • San Francisco
 • Los Angeles
 • New York
 • Hawaï

High School Info

Toelatingseisen

 • 15 - 18 jaar (bij aankomst in de USA)
 • Je hebt gemiddelde tot goede cijfers
 • Je hebt een redelijke tot goede kennis van de Engelse taal (ELTiS-test verplicht)
 • Je bent gemotiveerd en hebt interesse in andere culturen en mensen

Aanmelding

Meld je zo vroeg mogelijk aan. Je volledige aanmeldingspakket voor het Jaar / Fall semester moet uiterlijk begin maart in Amerika liggen, voor het Spring semester is dit begin september (zie onze brochure die je via deze site kunt aanvragen). Aanmelden kan telefonisch of via het contactformulier op deze site. Wij maken dan een afspraak met je voor het kennismakingsinterview. Ook krijg je een brief met nadere informatie en het eerste gedeelte van het aanmeldingspakket.

Locaties

In de hele USA. Als je een regiovoorkeur wilt opgeven, dan geldt een vroegere deadline (zie brochure).

Startdata

High School-jaar en Fall semester: augustus. Spring semester: januari.

Programmakosten

Kijk in de brochure die je via deze website kunt aanvragen.

Let op: de aanmeldingsprocedure neemt de nodige tijd in beslag, dus meld je bij voorkeur maanden eerder aan dan de genoemde deadlines. Met een tijdige aanmelding vergroot je je kansen.

Het High School USA programma is inclusief:

 • Persoonlijke begeleiding en advies voor, tijdens en na het jaar, door ons kantoor in Nederland en de organisatie in de USA
 • Service- en administratiekosten van ons kantoor in Nederland en in de USA
 • Verwerking van de aanmelding en advies bij het aanvragen van een visum
 • Documenten ter ondersteuning van je visumaanvraag
 • ELTiS-test
 • Oriëntatiebijeenkomst voor jou en je ouders voor vertrek
 • Uitgebreid informatiemateriaal voor vertrek
 • Studentenhandboek
 • Retourvlucht naar je gastgezin
 • Ontvangst op de luchthaven van aankomst door een medewerker ter plaatse en/of je gastgezin
 • Gastgezinselectie en begeleiding van jou en je gastgezin
 • Kost en inwoning bij je gastgezin die je op vrijwillige basis in huis nemen
 • High School-lesgeld (kwijtgescholden door Amerikaanse openbare scholen)
 • Vervoer tussen je High School en je gezin
 • Welkomst-, Midyear en Eindejaarsbijeenkomsten in de buurt
 • Certificaat aan het einde van je programma
 • Gratis 24-uurs noodnummer in de USA

Spil

Samen met andere uitwisselingsorganisaties in Nederland zijn wij lid van de overkoepelende organisatie Stichting Platform Intercultureel Leren (SPIL).

CSIET

Aspect Foundation houdt zich aan de regels van de CSIET, Council on Standards for International Educational Travel. De CSIET heeft een volledige acceptatie toegekend aan Aspect Foundation.

Stap voor stap

1. Kennismaking

Bezoek ons op één van onze informatiebijeenkomsten of maak een vrijblijvende afspraak voor een advies- en kennismakingsgesprek bij ons op kantoor in Rotterdam. Wil je graag in contact komen met een oud-student? Laat het ons weten en we brengen je in contact met één van onze oud High School deelnemers.

2. Aanmelding

Ga jij de stap wagen, bel ons dan of stuur het contactformulier op deze site in. Wij maken dan een afspraak met je voor het kennismakingsinterview. Ook krijg je een brief met nadere informatie en het eerste gedeelte van het aanmeldingspakket.

3. Acceptatie

Door het interview hebben wij jou, en jij ons, pas echt leren kennen. Wij kunnen je dan laten weten of we je in principe voor ons programma kunnen aanmelden. Uiteindelijk beslissen jij en je ouders of je met ons naar High School gaat, want jouw beslissing en motivatie zijn natuurlijk het belangrijkst. Je kan vervolgens aan de slag met de aanmeldingspapieren. Je volledige pakket gaat naar onze partnerorganisatie in Amerika. We bellen je meteen zodra ook zij je hebben geaccepteerd.

4. Plaatsing

Voor je vertrek regelen we voor jou een plaats op een High School en bij een geschikt gastgezin in hetzelfde district als de school. Als je je tijdig aanmeldt (voor 1 december) en zorgt dat wij je complete aanmeldingspakket voor 15 december in huis hebben, kun je zelf aangeven in welke staat of regio in Amerika je wilt wonen. Zodra er een High School en gastgezin voor je zijn gevonden, krijg je van ons alle gegevens zodat je contact kan leggen.

5. Voorbereiding

Wij zullen ervoor zorgen dat je de benodigde informatie hebt ontvangen voordat je vertrekt voor jouw High School-jaar. Dit betreft informatie over je gastgezin en High School, maar ook zaken als visum en vlucht dienen geregeld te worden. Je krijgt van ons informatie in de vorm van brieven en een handboek. Ruim voor vertrek organiseren we een oriëntatiebijeenkomst. Bel ook gerust met ons kantoor of onze oud-deelnemers.

6. Prep course

Als je met ons naar High School in de USA gaat, kun je ook deelnemen aan onze populaire voorbereidingscursus in New York. Maak kennis met Amerika en haar gewoonten in het gezelschap van andere 'exchange students' uit allerlei landen. Het is een geweldige manier om jouw High Schooljaar te beginnen!

7. Welkom

Als je in je nieuwe woonplaats bent aangekomen, zal je een warm welkom krijgen. In de eerste plaats zal je gastgezin je natuurlijk welkom heten, maar je ontvangt ook een uitnodiging voor een 'orientation meeting'. Daar krijg je meer informatie over je nieuwe omgeving en ontmoet je je 'IC' en andere 'exchange students' uit de regio.

8. Wij zijn er voor jou...

Als student van ons ontvang je tijdens je uitwisselingsjaar steun en advies van je 'International Coordinator' (IC) die niet ver bij je vandaan woont. Je IC beantwoordt graag je vragen en luistert naar je verhalen. Natuurlijk kun je ook met andere medewerkers van onze partnerorganisatie in de USA contact opnemen en is er et noodnummer (24 uur per dag).

9. ...En je ouders!

Wanneer uw kind in het buitenland verblijft, kunt u natuurlijk contact opnemen met ons kantoor in Rotterdam en ook gebruik maken van het noodnummer in de USA. We luisteren graag naar uw verhalen en kunnen u tips geven in geval dat uw kind heimwee of problemen heeft. Belt u ons dus gerust als u vragen heeft.

10. Sociale activiteiten

Je gastgezin en IC kunnen je helpen bij je aanpassing aan je nieuwe leven, maar je moet er natuurlijk zelf ook wat voor doen. Doe mee aan naschoolse activiteiten en maak zo vrienden met wie je van alles kunt ondernemen en van wie je veel zult leren. Je kunt ook deelnemen aan de begeleide rondreizen tijdens vakanties.

11. Weer thuis

Het is je gelukt! Je hebt een schooljaar lang gewoond in een ander land, kennisgemaakt met nieuwe vakken, deel uitgemaakt van een andere familie en hebt vrienden voor het leven gemaakt! We kijken er naar uit je weer in Nederland te verwelkomen, zodat je al je verhalen en ervaringen kunt delen.

12. Word ambassadeur

Jouw fantastische jaar zit er op, maar er zullen vele studenten zijn die jouw voorbeeld volgen. Als je Ambassadeur van ons programma wordt kan je je enthousiasme en al je ervaringen delen met toekomstige High School studenten. Je kunt dan bijvoorbeeld meehelpen op beurzen en infodagen.

F.A.Q.'S

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen om voor het High School-programma in aanmerking te komen?

Je bent tussen de 15 en 18 jaar, haalt redelijke tot goede cijfers op school en hebt een redelijke tot goede kennis van de Engelse taal. Bovendien dien je gemotiveerd te zijn om een jaar of semester lang in een hele nieuwe omgeving te wonen en je aan te passen aan nieuwe gewoonten en situaties.

Hoe word ik op mijn uitwisselingsjaar voorbereid?

De voorbereiding begint al bij het interview en het aanmeldingspakket. Enkele maanden voor vertrek houden we een oriëntatiebijeenkomst met alle toekomstige 'exchange students' en hun ouders. Tijdens de bijeenkomst worden belangrijke dingen besproken en krijg je goede tips. Ook kunnen we je na je aanmelding in contact brengen met een oud-deelnemer bij wie je terecht kunt met allerlei praktische vragen of gewoon om jouw spanning een beetje met een 'ervaren' iemand te delen. Verder krijgen jij en je ouders nog een handboek, waarin alles nog eens op een rijtje staat. En natuurlijk kunnen jij en je ouders ons altijd bellen als jullie vragen hebben.

Waar zit jullie hoofdkantoor?

Het hoofdkantoor van Aspect Foundation bevindt zich in San Francisco, Californië. Hier komt je aanmeldingspakket dan ook terecht nadat het helemaal klaar is. Onze collega's zullen er dan voor zorgen dat de IC's in het land op de hoogte zijn van je profiel, zodat er een school en gastgezin voor je gezocht kan worden.

Met wie heb ik contact als ik in Amerika zit?

Jouw directe aanspreekpunt wordt jouw 'International Coordinator' (IC). De IC zorgt voor jouw plaatsing op een school en in een gastgezin, maar daar houdt de zorg niet op. Na jouw aankomst in Amerika zal de IC jou en de andere 'exchange students' in de regio uitnodigen voor een kennismakingsbijeenkomst. Ook organiseert de IC enkele activiteiten of bijeenkomsten samen met andere deelnemers tijdens jouw uitwisselingsjaar en houdt hij/zij contact met je over de telefoon en per post om te kijken hoe het met je gaat. Tevens heb je een aantal andere contactpunten in de vorm van een 'regional' en een 'national advisor', die je kunnen helpen als je jouw IC niet kunt bereiken of als je een wat ingewikkelder vraag hebt. Ook de medewerkers op het hoofdkantoor en het kantoor in Nederland kunnen je van dienst zijn en vinden het leuk van je te horen. En natuurlijk is er het gratis 24-uursnummer, dat je in noodgevallen kunt bellen.

Wanneer kan ik me inschrijven

Dat kan nu al. Het lijkt misschien nog een beetje vroeg, maar we houden nu ook al interviews met deelnemers die zich hebben aangemeld voor volgend schooljaar. Zo heb je in ieder geval genoeg tijd om jouw plaatsingspakket in orde te maken en wellicht nog te kiezen voor een plaatsing in een bepaalde staat of regio in de USA.
Wil je een regiovoorkeur opgeven, dan moet je je voor december aanmelden. Daarna kunnen we plaatsing in de staat of regio van jouw keuze nog wel proberen maar is de kans een stuk kleiner.

Wanneer hoor ik of ik geaccepteerd ben voor het programma?

Nadat je contact met ons hebt opgenomen maken we een afspraak met je voor het kennismakingsinterview. Tijdens het interview zullen wij proberen ons een zo goed mogelijk beeld van je te vormen op basis van een persoonlijk gesprek, je cijfers, je brief en alles wat er verder ter sprake komt. Binnen een paar dagen hoor je dan of je geaccepteerd bent.

Kunnen jullie me telefoonnummers geven van oud-Aspect-studenten?

We willen je graag in contact brengen met oud-studenten of studenten die momenteel in het buitenland verblijven. Zo kun je weer wat meer over ons programma en de High School-ervaring te weten komen. Bel of e-mail ons.

Wat gebeurt er als het niet klikt met mijn gastgezin?

We proberen natuurlijk voor iedere student een geschikte familie te vinden. Soms gebeurt het echter dat het gewoonweg niet gaat met een student en een gastgezin. We zullen altijd eerst proberen of er bepaalde zaken uitgepraat kunnen worden. Wie weet berust een probleem op een simpel cultureel verschil of misverstand en kunnen jij een je gastgezin na een goed gesprek een leuk jaar hebben met elkaar. Soms blijkt het echt niet te gaan. In zo'n geval gaan we op zoek naar een nieuw gastgezin of wie weet heb jij inmiddels iemand leren kennen bij wie je wilt en kunt wonen. Ook deze nieuwe tweede gastgezinnen dienen door Aspect voor het programma geaccepteerd te worden.

Ervaringen

Ik heb veel geleerd dit jaar, over mezelf, over andere mensen, een ander land, taal en cultuur. Dit was misschien wel het meest leerzame jaar tot nu toe. Daarnaast was het ook gewoon leuk: even een jaar er tussenuit en zien wat er op je pad komt. Nu weet ik wat ik wil doen met mijn leven en dat ik er gewoon voor moet gaan. Ik kijk heel anders tegen de wereld aan en ben zo blij dat ik dit gedaan heb.

Ninon Kersbergen, Clovis High School, California

De keuze dit te gaan doen is één van de beste in mijn leven geweest, want de ervaring is iets wat niemand ooit meer van je af kan pakken. En het belangrijkste deel van deze ervaring is iets waar niemand vooraf aan denkt: de diepgang van de relaties die je in zo'n korte tijd kan opbouwen. Al met al kan ik zeggen dat ik erg gegroeid ben tijdens mijn verblijf hier, mijn Engels is vloeiend en ik heb relaties opgebouwd die ik nooit meer kwijt zal raken. Het zal moeilijk zijn dit allemaal weer achter te laten.

Nina Driel, Salinas High School, California

Bedankt voor alles wat jullie doen! Ik heb een super jaar gehad dat ik nooit zal vergeten. Mijn jaar in Utah is het beste wat mij ooit is overkomen. Ik heb een familie in Amerika waar ik super veel van houd en geweldige Amerikaanse vrienden. Ik raad het iedereen aan!

Laura Melkert, Layton High School, Utah

Ik heb een perfect jaar in Amerika gehad. Zoals ik graag wilde heb ik American Football kunnen spelen en heb veel met m'n vrienden kunnen doen. De tijd ging veel te snel. Ik kan zo'n High School jaar iedereen aanraden!

Tammo Vastenburg, Payette High School, Idaho

Ik vond het zo'n mooie ervaring en ik heb zo veel geleerd. Mijn gastgezin heeft me overal mee naar toe genomen, van Grand Canyon tot Los Angeles en van baseball tot football games. Ik ben een stuk zelfstandiger geworden, omdat je toch weg bent uit je vertrouwde omgeving en hier iets nieuws moet opbouwen. Iedereen is zo vriendelijk en super geïnteresseerd in jouw cultuur en verhalen. High School vond ik ook een enorme ervaring. Het is zo anders dan bij ons in Nederland! Mijn gastgezin was ook super. Vanaf het begin al was ik een deel van de familie, en ik voelde me meteen al thuis. Zij zullen altijd een plaatsje in mijn hart houden, en mijn Amerikaanse ouders en zusjes blijven.

Melissa Brouwer, Betty H. Fairfax High School, Arizona

Vanaf de eerste dag heeft mijn gastgezin mij als gezinslid opgenomen. Daardoor voelt het alsof ik nu een tweede familie heb. Met mijn familie hebben we heel veel gereisd en ook heel veel plezier gehad. We zijn bijvoorbeeld naar de Grand Canyon, Hawaï en Philadelphia geweest en we zijn ook gaan kamperen. Ik heb heel veel geleerd op school, ook over hoe de Amerikanen leven. Het was een geweldig jaar en ik heb er zeker van genoten!

Kimberly Vuurboom, Jordan High School, Utah